Korzenie żydowskiej kuchni koszernej - wykład | ZBLIŻENIA
5 Września 2021, 17:00-18:15 (Niedziela)
To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Słowa korzeń czy korzenie, w zależności od kontekstu mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie, czyli halachę. Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw - oznaczają, które gatunki części podziemnych warzyw są używane w kuchni, i wreszcie słowo korzenie jako przyprawy.
Ich rodzaje dają aromat potrawom kuchni żydowskiej, a ten bywa rozmaity w zależności od przygotowywanej potrawy, a ta w zależności od święta, z okazji którego zaistnieje na stole. O tych i innych aspektach opowie Hanna Kossowska.
(rysunek Hanna Kossowska)
Miejsce
Manhattan, Gdańska Szkoła Artystyczna
Al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
Zobacz na mapie
Zobacz na mapie
Al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
Google Calendar
Outlook
iCal