Korzenie żydowskiej kuchni koszernej - wykład | ZBLIŻENIA
5 Września 2021, 17:00-18:15 (Niedziela)
To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Słowa korzeń czy korzenie, w zależności od kontekstu mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie, czyli halachę. Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw - oznaczają, które gatunki części podziemnych warzyw są używane w kuchni, i wreszcie słowo korzenie jako przyprawy.
Ich rodzaje dają aromat potrawom kuchni żydowskiej, a ten bywa rozmaity w zależności od przygotowywanej potrawy, a ta w zależności od święta, z okazji którego zaistnieje na stole. O tych i innych aspektach opowie Hanna Kossowska.
(rysunek Hanna Kossowska)
Miejsce
Manhattan, Gdańska Szkoła Artystyczna
Al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
Zobacz na mapie
Zobacz na mapie
Al. Grunwaldzka 82, Gdańsk