To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Korzenie żydowskiej kuchni koszernej - wykład

dostępnych: 10

już niedostępne -

Słowa korzeń czy korzenie, w zależności od kontekstu mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie, czyli halachę. Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw - oznaczają, które gatunki części podziemnych warzyw są używane w kuchni, i wreszcie słowo korzenie jako przyprawy.

Ich rodzaje dają aromat potrawom kuchni żydowskiej, a ten bywa rozmaity w zależności od przygotowywanej potrawy, a ta w zależności od święta, z okazji którego zaistnieje na stole. O tych i innych aspektach opowie Hanna Kossowska.

(rysunek Hanna Kossowska)

Zobacz również:

kultura i sztuka wydarzenia Gdańsk