Kurs Barista MSBiS | Warszawa 16/01/2017
16 Stycznia 2017, 18:00 (Poniedziałek) - 20 Stycznia 2017, 22:00 (Piątek)
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów, Warszawa Zobacz na mapie

To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Zapraszamy na Kurs Barista MSBiS czyli połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie.
Przekazujemy kompleksową wiedzę i przygotowujemy do pracy w kawiarni.
5 dniowy Kurs Barista MSBiS kierowany jest zarówno do przyszłych pracowników jak i osób interesujących się kawą amatorsko. Początkujący otrzymają dawkę zaawansowanej wiedzy i umiejętności. Pozostałe osoby poprawią i uaktualnią obecną wiedzę oraz umiejętności związane z przygotowywaniem kawy.
Aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie, należy poznać metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju, co przełoży się na jak najwyższą jakość i powtarzalność produktu oraz zadowolenie klientów. Nabyta wiedza umożliwia edukowanie konsumentów, a co za tym idzie, większe zainteresowanie miejscem, w którym serwuje się wspaniałą kawę.
Uczestnicy Kursu Barista MSBiS zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy.
Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.
Przybliżymy alternatywne metody parzenia kawy, które można wykorzystać nie tylko w domowym zaciszu, ale i w kawiarni. Kursanci dowiedzą się dokładnie jaki wpływ na to co odnajdziemy w naszej filiżance ma przebieg procesów: zbioru, obróbki i palenia ziaren oraz że każda z metod przyrządzania czarnego napoju, nadaje mu inne właściwości sensoryczne.
Odpowiemy na pytania takie jak:
Czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata?
Klasyczne espresso, jak je przygotować i co je charakteryzuje?
Dlaczego drip coffee jest takie wyjątkowe?
"Zalewajka", French Press, Filter Coffee, Aeropress a może espresso, którą z tych metod wybrać dla siebie?
Istotnym elementem Kursu Barista jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomogą utrwalić wszystkie aspekty przekazywanej wiedzy i nabywane umiejętności oraz dodadzą pewności siebie w przyszłej pracy.
Dodatkowo uczymy jak przygotować kilka podstawowych drinków na bazie kaw oraz alkoholu (irish coffee, hot shot, itp.) by sprawnie połączyć profesję barmana z kunsztem zawodu Baristy.
Profesja Baristy jako wciąż mało popularna, jest niezwykle atrakcyjna na rynku pracy.
Dobra kawa jest często wizytówką lokalu, a wykwalifikowany Barista odgrywa w nim bardzo ważną rolę. Jeśli dodatkowo potrafi tworzyć wzory i malować na kawie, serwując klientom małe dzieła sztuki, jest zapraszany do udziału w różnego rodzaju imprezach i oficjalnych eventach, aby uatrakcyjnić wydarzenie.
Pracujemy na świeżo palonej kawie z segmentu Speciality Coffee.
Każdy Uczestnik Kursu otrzymuje autorski Podręcznik MSBiS.
Więcej szczegółów w tym program zajęć znajduje się na stronie:
http://msbis.com/kurs-barista-Warszawa
Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Miejsce
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Wspólna 65A, Warszawa
Zobacz na mapie
Zobacz na mapie
Wspólna 65A, Warszawa