To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Kuchnia żydowska
Wyprzedane Brak wolnych miejsc

Śledź po żydowsku.
Trudno wyobrazić sobie szabat u aszkenazyjskich Żydów bez śledzia. Czy istnieje jakiś jeden uniwersalny przepis na śledzia po żydowsku? Oczywiście - nie. Dobór wszelkich dodatków, przypraw, proporcji zależał bardzo często od kontekstu kulturowego, położenia geograficznego i tradycji rodzinnej. Chcąc jednak uśrednić, można przyjąć, że na terenie Polski istniały dwie duże szkoły śledziowe: rabiniczna (litwacka) i galicyjska (chasydzka). Na warsztatach zapoznamy się nie tylko z kulinarnymi zwyczajami szabatowymi, mistyką aromatów i zapachów świątecznego stołu, ale również będziemy mogli degustować tradycyjnego szabatowego śledzia przyrządzonego na dwa sposoby.

Zobacz również:

kultura i sztuka wydarzenia Gdańsk