To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  bilet normalny - udział jednej osoby dorosłej
już niedostępne 55,35 zł -
  bilet ulgowy (tylko po uzgodnieniu email)
już niedostępne 29,52 zł -

Zapraszamy na warsztat degustacyjny dla dorosłych: "Warzywa archaiczne Slow Food / WOJ. Wiedza o Jedzeniu", który odbędzie się na terenie Arboretum w Wojsławicach w czasie IV "Pikniku Ogrodowe Smaki" w dniu 19 sierpnia 2018 roku w godz. 16-18. Przeczytajcie o całym Pikniku tutaj.

Na warsztacie zaprezentowane będą wybrane produkty i potrawy kuchni historycznej (głównie średniowiecznej i renesansowej) przyrządzane z warzywami archaicznymi, które dziś są już zapomniane i nazywane chwastami lub dzikimi roślinami jadalnymi, a które jadano w przeszłości na terenie Dolnego Śląska, Polski i Słowiańszczyzny. Warsztat poprowadzi Anna Rumińska, etnolożka, antropolożka kultury i gastronomii, architektka, projektantka ogrodów gastronomicznych, edukatorka, kucharka, mecenaska, pasjonatka permakultury, historii, antropologii kulturowej, manufaktury, Dolnego Śląska i edukacji. Anna Rumińska pełni funkcję Przewodniczącej (Convivium Leader) grupy Slow Food Dolny Śląsk i jest członkinią grup roboczych (GMO, SlowBeans) w ruchu Slow Food International. Wspólnie z rolnikami i przetwórcami reprezentuje grupę Mecenasów - spotkacie ich też na straganach kiermaszu zdrowych produktów spożywczych.

Uczestnicy warsztatu będą mogli spróbować swych sił w działaniach kulinarnych i otrzymają upominki, tj. przepisy kulinarne i nasiona do zastosowania w swoim ogrodzie warzywnym albo w grządkach balkonowych lub parapetowych. Przychody z zakupu biletów są przeznaczane na ogrodniczo-gastronomiczną edukację dzieci i dorosłych. Warsztat odbywa się w ramach autorskiego programu "WOJ. Wiedza o Jedzeniu" realizowanego przez "Slow Food Dolny Śląsk", którego celem jest ochrona i promocja bioróżnorodności, zrównoważonego ogrodnictwa, permakultury, rolnictwa, rękodzieła, tradycji i dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Dolnego Śląska:

Użyte zostaną wyłącznie produkty, półprodukty lub surowce slowfoodowe, tj. dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, tj. hodowane, uprawiane lub przetwarzane manufakturowo na terenie Dolnego Śląska. Niektóre z nich to polskie, w tym dolnośląskie produkty z listy elitarnej Arki Smaku Slow Food (więcej: www.slowfooddolnyslask.org), np. polska fasola z orzełkiem, czy dolnośląski piernik figuralny.

Warsztat wyłącznie dla osób dorosłych. Do wejścia na teren Arboretum uprawnia odrębny bilet (kasa placówki przy wejściu). Przedpłata (zakup biletu) gwarantuje rezerwację miejsca - liczba  miejsc ograniczona. Przedpłata podlega zwrotowi wyłącznie przez formularz evenea i tylko w przypadku wycofania biletu najpóźniej 20 dni kalendarzowych przed datą wydarzenia. Możliwy udział w degustacji.

***

Mecenasi i Partnerzy naszego Convivium wspierający ruch Slow Food i organizację niniejszego wydarzenia: Anna i Bolesław Szlączka, Anna Rumińska, Katarzyna Koncewicz, Bartłomiej Bogdański, Mariusz Purgał, Małgorzata Wójcik, Łukasz Bogdański, Ewa Rossal, Monika Frania, Tomasz Iwanowski, Marek Roth-Boroński, Iwona Toka.

***

www.slowfooddolnyslask.org 

www.slowfood.com

www.fondazioneslowfood.com

www.owocelutyni.pl

www.browarnia.org

www.artecubo.pl


Zobacz również:

szkolenia Gotowanie Slow Food Zdrowa żywność Zdrowie wydarzenia 58-230 Niemcza