EIT Food Grow: Odkryj pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze

25 Listopada 2021, 09:00-16:00 (Czwartek)

Online,

To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Rolnik
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Przedstawiciel nauki
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Przedstawiciel sektora publicznego
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Przedstawiciel biznesu
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Student
Wyprzedane Brak wolnych miejsc

EIT Food RIS Grow: odkryj pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze

Przyszłość rolnictwa spoczywa na innowacyjnych metodach produkcji i zarządzania gospodarstwem. Coraz częściej jednak widać, że uprawy przemysłowe generują coraz mniejsze zyski, zaś szansą staje się produkcja niszowych odmian docenianych przez klientów. Do roślin takich należą pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze, zyskujące coraz większą popularność w rolniczych kuluarach. Jeśli chcesz zdążyć przed innymi, zapisz się na nasz Warsztat! Udział jest bezpłatny ale wymaga wcześniejszej rejestracji.

Serdecznie zapraszamy na webinar " EIT Food RIS Grow: odkryj pradawne zboża, rośliny aromatyczne i lecznicze" organizowany przez wspólnotę EIT Food wraz z partnerami projektu Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, Uniwersytetem Turyńskim, Uniwersytetem Technicznym w Monachium, AGRICOLUS oraz GRUPO AN. W ramach Warsztatów dowiesz się o potencjale odmian tradycyjnych oraz szansach w produkcji roślin leczniczych i aromatycznych oraz działalności wspólnoty EIT Food.

Warsztat jest częścią projektu EIT Food RIS Grow, mającego na celu wzbogacić łańcuch dostaw żywności poprzez wprowadzenie innowacyjnych upraw, które mogą wpłynąć na rozwój lokalnego przemysłu: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/

Najbliższe spotkanie jest jednorazowe, tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału!

Warsztat zaczyna się o 9:00. Agenda wydarzenia jest następująca:

I sesja (9.00 - 12.00)

  • 9.00 Powitanie wraz z omówieniem program;
  • 9.10 Informacje o Wspólnocie EIT FOOD, projekcie EIT Food RIS Grow oraz Instytucie mgr Iwona Kieda, mgr inż. Anna Bednarska (IRZiBŻ PAN);
  • 9.30 "Rośliny lecznicze i aromatyczne stosowane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym" wraz z sesją Pytania i Odpowiedzi - dr. hab. Barbara Wąsowska, prof. Instytutu (IRZiBŻ PAN);
  • 10.45 Przerwa kawowa;
  • 11.00 "Innowacyjne podejście do zmian klimatu" - Terese Venus, Roberto Villalba, Amer Ait Sidohum (Uniwersytet Techniczny w Monachium) oraz "Rolnictwo a zmiany klimatyczne"- " Sergio Menedez (GRUPO AN);

Przerwa obiadowa (12.00 - 13.00)

II sesja (13.00 - 16.00)

  • 13.00 Prezentacja projektów: "Promocja rolnictwa precyzyjnego" oraz "Wsparcie przemysłu mleczarskiego". - dr inż. Tomasz Jeliński (IRZiBŻ PAN);
  • 13.10 "Dlaczego pradawne zboża: historia, ekonomia czy wartość odżywcza?" wraz z sesją Pytania i Odpowiedzi - dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska (IRZiBŻ PAN);
  • 13.55 Wykład "Jak można skuteczniej produkować i sprzedawać odmiany tradycyjne i lokalne?" z sesją pytań i odpowiedzi - mgr inż. Łukasz Czech - Łukasz Czech Agrowe;
  • 14.30 Dyskusja z zaproszonymi ekspertami i specjalistami z zakresu pradawnych zbóż oraz roślin leczniczych i aromatycznych;
  • 16.00 Zakończenie warsztatów;


Zobacz również:

szkolenia