"Rozród sandacza w teorii i praktyce". Warsztaty branżowe.
14 Marca 2023, 09:00-18:00 (Wtorek)
Kadra naukowa Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie ciągle podejmuje nowe wyzwania, będące odzwierciedleniem najnowszych światowych trendów naukowych we współpracy z przedsiębiorcami. Prowadzona tu jest działalność badawczo-rozwojowa w obszarze nauk rolniczych, leśnych, weterynaryjnych i w szeroko definiowanych naukach o życiu.
Jednym z takich obszarów, są innowacyjne badania nad poprawą rozrodczości ryb słodkowodnych, odpowiadające na wielowymiarową potrzebę ochrony ichtiofauny wód otwartych - istotnego dziedzictwa regionu Warmii i Mazur - jak również zrównoważonej produkcji ryb w przedsiębiorstwach akwakultury. Innowacyjna technologia rozrodu sandacza to jedno z najważniejszych osiągnięć naukowców z Instytutu i przedsiębiorców akwakultury w Europie.
"Rozród sandacza w teorii i praktyce" , Warsztaty branżowe dla przedsiębiorców.
Program
Część teoretyczna - Gospoda Rybacka, Mikołajki (ul. Plac Wolności 10)
9.00-9.15: Przywitanie uczestników oraz otwarcie warsztatów
dr hab. Daniel Żarski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
w Olsztynie
9.15-9.45: Rola produkcji materiału zarybieniowego sandacza w gospodarce rybackiej na przykładzie Gospodarstwa Rybackiego "Mikołajki"
Piotr Sobiech, Dyrektor Gospodarstwa Rybackiego Mikołajki
9.45-10.15: Przerwa kawowa
10.15-12.30: Rozród sandacza - podstawy teoretyczne i definicje
dr hab. Daniel Żarski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
w Olsztynie
12.30-13.30: Lunch
Część praktyczna - Wylęgarnia Gospodarstwa Rybackiego "Mikołajki"
(ul. Mrągowska 14)
14.00-16.00: Podstawy praktyki kontrolowanego rozrodu sandacza,
Radosław Lewandowski, Ichtiolog Gospodarstwa Rybackiego Mikołajki
16.15-16.: Przerwa kawowa
Panel dyskusyjny - Gospoda Rybacka, Mikołajki (ul. Plac Wolności 10)
16.30-18.00: Podsumowanie, wnioski, dyskusja
Daniel Żarski, Radosław Lewandowski, Piotr Sobiech
Warsztaty są częścią projektu pn. "Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.
Miejsce
Plac Wolności, 10