"Produkty wypiekowe konwencjonalne i bezglutenowe - badania i innowacje". Spotkanie Brokerskie.
25 Października 2023, 10:00 (środa)
Poznaj innowacyjne produkty piekarnicze - otwarte spotkanie dla przedsiębiorców
Najnowsze trendy w piekarnictwie i innowacyjne produkty wypiekowe specjalnego przeznaczenia dietetycznego - to tematy bezpłatnego spotkania brokerskiego dla przedsiębiorców z sektora przemysłu rolno-spożywczego. Wydarzenie, które organizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, odbędzie się 25 października w jego siedzibie przy ul. Tuwima 10.
W laboratoriach Instytutu - wiodącej w kraju jednostki naukowej prowadzącej działalność badawczo-rozwojową w obszarze badań żywności - realizowane są zarówno badania podstawowe, jak i zaawansowane analizy badawcze na rzecz bezpiecznej i najwyższej jakości żywności.
Badania ukierunkowane na opracowanie innowacyjnych produktów piekarniczych to specjalność Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności. Obejmują one zarówno produkty konwencjonalne, jak i te specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz zwiększonym potencjale nutraceutycznym. Naukowcy wzbogacają wypieki bioaktywnymi i funkcjonalnymi składnikami pochodzenia roślinnego oraz produktami ubocznymi przetwórstwa roślinnego.
Podczas spotkania z przedsiębiorcami eksperci przedstawią najnowsze trendy w piekarnictwie oraz obecnie prowadzone w Instytucie badania dotyczące różnorodnych produktów wypiekowych.
Naukowcy wyjaśnią też, jak ich badania odpowiadają na potrzeby konsumentów z nietolerancją glutenu oraz czy związki zapachowe powstające w trakcie przygotowania produktów wypiekowych wpływają na ich odbiór sensoryczny.PROGRAM
10.00 - 10.10: Przywitanie uczestników oraz otwarcie spotkania
mgr inż. Anna Bednarska-Barcz, Menadżer ds. współpracy z przemysłem
10.10 - 10.40: "Produkty wypiekowe - co o nich wiemy?"
Dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności
10.40 - 11.10: "Pieczywo bezglutenowe - żywność i zdrowie"
Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak, prof. Instytutu, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności
11.10 - 11.25: Przerwa kawowa
11.25 - 11.55: "Analiza związków lotnych i jej znaczenie w ocenie jakości pieczywa
i produktów ciastkarskich"
Dr Małgorzata Starowicz, p.o. Kierownika Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności
11.55 - 12.15: Prezentacja online - BeePack Woskowijki Sp. z o.o.
Tomasz Kostrzewa, Co-owner
12.15 - 13.15: Dyskusja, Zwiedzanie Laboratoriów
13.15 - 14.00: Poczęstunek
Miejsce
Tuwima 10, Olsztyn 10-748