To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  "Produkty wypiekowe konwencjonalne i bezglutenowe - badania i innowacje". Spotkanie Brokerskie
już niedostępne -

Poznaj innowacyjne produkty piekarnicze - otwarte spotkanie dla przedsiębiorców

Najnowsze trendy w piekarnictwie i innowacyjne produkty wypiekowe specjalnego przeznaczenia dietetycznego - to tematy bezpłatnego spotkania brokerskiego dla przedsiębiorców z sektora przemysłu rolno-spożywczego. Wydarzenie, które organizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, odbędzie się 25 października w jego siedzibie przy ul. Tuwima 10.

W laboratoriach Instytutu - wiodącej w kraju jednostki naukowej prowadzącej działalność badawczo-rozwojową w obszarze badań żywności - realizowane są zarówno badania podstawowe, jak i zaawansowane analizy badawcze na rzecz bezpiecznej i najwyższej jakości żywności.

Badania ukierunkowane na opracowanie innowacyjnych produktów piekarniczych to specjalność Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności. Obejmują one zarówno produkty konwencjonalne, jak i te specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz zwiększonym potencjale nutraceutycznym. Naukowcy wzbogacają wypieki bioaktywnymi i funkcjonalnymi składnikami pochodzenia roślinnego oraz produktami ubocznymi przetwórstwa roślinnego.

Podczas spotkania z przedsiębiorcami eksperci przedstawią najnowsze trendy w piekarnictwie oraz obecnie prowadzone w Instytucie badania dotyczące różnorodnych produktów wypiekowych.

Naukowcy wyjaśnią też, jak ich badania odpowiadają na potrzeby konsumentów z nietolerancją glutenu oraz czy związki zapachowe powstające w trakcie przygotowania produktów wypiekowych wpływają na ich odbiór sensoryczny.


PROGRAM

10.00 - 10.10: Przywitanie uczestników oraz otwarcie spotkania

mgr inż. Anna Bednarska-Barcz, Menadżer ds. współpracy z przemysłem

10.10 - 10.40: "Produkty wypiekowe - co o nich wiemy?"

Dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności

10.40 - 11.10: "Pieczywo bezglutenowe - żywność i zdrowie"

Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak, prof. Instytutu, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności

11.10 - 11.25: Przerwa kawowa

11.25 - 11.55: "Analiza związków lotnych i jej znaczenie w ocenie jakości pieczywa
i produktów ciastkarskich"

Dr Małgorzata Starowicz, p.o. Kierownika Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności

11.55 - 12.15: Prezentacja online - BeePack Woskowijki Sp. z o.o.

Tomasz Kostrzewa, Co-owner

12.15 - 13.15: Dyskusja, Zwiedzanie Laboratoriów

13.15 - 14.00: Poczęstunek

Zobacz również:

szkolenia wydarzenia Olsztyn 10-748