
Czy wiek winorośli naprawdę ma znaczenie? Czy starsze krzewy potrafią dać wina o wyjątkowym charakterze? Sprawdzimy to w kieliszku, degustując wina powstałe ze starych nasadzeń. Nie brakuje sceptyków - w końcu doskonałe wina powstają również z młodych krzewów, zwłaszcza tam, gdzie tradycyjne metody uprawy zakładają regularną wymianę roślin, by utrzymać ich zdrowie i wydajność.
Stare krzewy to jednak inna historia. Ich uprawa to nie tylko troska o plon, ale także chęć uchwycenia tego, co w winie najcenniejsze - poczucia miejsca, czyli terroir. Wieloletnie winorośle, dobrze zakorzenione w swojej ziemi i od lat pielęgnowane w określony sposób, potrafią oddać charakter siedliska z wyjątkową precyzją. Degustując takie wina, można niemal "posmakować" historii i energii konkretnej winnicy.
WinLista, czyli co degustujemy:
Péter Vida Bonsai Old Vines Kadarka Szekszárd
Sessantanni San Marzano Primitivo di Manduria 60 Old Vines
Langmeil Wattle Brae Dry Riesling
Alpha Estate Xinomavro Reserve
Plungerhead Old Vine Zinfandel
Cena: 149zł
Macie pytania? Skontaktujcie się z nami:
[email protected] lub 535 995 170
Miejsce
Lubicz 40, Kraków