Archimagirus Tradycja i Nowoczesność to ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i cukierników. Pierwsza edycja odbyła się w 2019 roku w Zamku Gniew, a konkurs szybko zdobył uznanie zarówno wśród kucharzy jak i całej, polskiej branży gastronomicznej.
Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 6-8 lipca w Cukrowni Żnin. Osiem drużyn trzyosobowych, wyłonionych w eliminacjach stanie do walki o zaganiczny staż, 10 000 złotych oraz nagrody rzeczowe. Oceniać będzie ich międzynarodowe jury. Każda z drużyn przygotuje trzydaniowe menu z wykorzystaniem obowiązkowych produktów, które zostały wybrane przez Złotych Partnerów.
Podczas trzeciej edycji, oprócz konkursu dla profesjonalistów będziemy także po raz pierwszy śledzić zmagania uczniów szkół gastronomicznych, podczas Archimagirus Young Chef. Adepci sześciu polskich szkół będą mieli szansę pokazać swoje umiejętności i zaczerpnąć nowych, wspaniałych doświadczeń, które w przyszłości pomogą im dostać się na szczyt gastronomicznej piramidy.