Szkolenie Edukacja Kulinarna w praktyce STEP 1
18 Stycznia 2020, 10:00-16:00 (Sobota)

Poziom umiejętności kulinarnych w naszym społeczeństwie obniża się, prawdopodobnie na skutek zmian socjodemograficznych. Brak umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków wśród młodzieży i młodych dorosłych wymienia się jako jedną z przyczyn rosnącego wskaźnika nieprawidłowej masy ciała (Nelson i wsp. 2013)
O edukacji żywieniowej możemy nauczyć się z książek, wykładów i lekcji, jednak ciekawszą, a co ważniejsze - skuteczniejszą formą są warsztaty kulinarne, czyli nauka poprzez praktykę.
Fundacja Szkoła na Widelcu założona przez Grzegorza Łapanowskiego od 2012 roku działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych. Prowadzimy liczne warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których uczymy ich nowych smaków i zapachów, zaznajamiamy je z gotowaniem i pokazujemy, że gotowanie w domu jest nie tylko frajdą, ale i ważną umiejętnością. Oprócz tego prowadzimy pokazy i szkolenia dla kadr stołówek placówek szkolnych pokazując nowe techniki, ciekawe i łatwo dostępne produkty oraz proste sposoby na to, by dzieci w szkołach i przedszkolach jadły chętniej. Prowadzimy również autorski program edukacyjny Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu dla uczniów klas 0-3 szkół podstawowych, do którego rocznie zgłasza się ponad 1500 szkół z całej Polski. Wszystko po to, aby dzieciaki jadły lepiej.
Fundacja Szkoła na Widelcu jest certyfikowaną przez WUP organizacją szkoleniową. Nr certyfikatu: 2.14/00298/2019
Szkolenia odbędzie się w sali konferencyjnej w siedzibie Fundacja Aktywizacjaprzy ul. Narbutta 49/51 w Warszawie.
W szkoleniu udział może wziąć maksymalnie 20 osób.
Przez cały czas trwania szkolenia do dyspozycji uczestników będzie bufet napojowy oraz owoce.
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia w przypadku zgłoszenia się mniej niż 10 uczestników.
STEP 1- 6h 450 pln brutto
18 stycznia 2020 roku
godz. 10.00 - 16.00
Pierwsza część szkolenia pozwoli zaznajomić się z tematyką edukacji żywieniowej i kulinarnej. Uczestnicy poznają podstawowe pojęcia i zagadnienia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży. Poznają korzyści z prowadzenia edukacji kulinarnej oraz dowiedzą się jaki wpływ ma jedzenie na życie dzieci i młodzieży.
Plan szkolenia
Zasady prawidłowego żywienia dzieci. 60 minut
prowadzenie: mgr Urszula Somow, dietetyk PZLA
Czy jedzenie jest czymś więcej, niż tylko zaspokojeniem potrzeby fizjologicznej?
Czym jest Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży?
Ile posiłków powinny spożywać dzieci w ciągu dnia?
Co powinno być podstawą diety dzieci, młodzieży i dorosłych?
Programy edukacji żywieniowej i kulinarnej. Badania i potwierdzenia naukowe. 60 minut
prowadzenie: lek. Alicja Baska, Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia
Czym jest edukacja żywieniowa i kulinarna?
Dlaczego warto wdrażać w placówkach szkolnych programy edukacji żywieniowej?
Jakie korzyści długofalowe daje prowadzenie edukacji żywieniowej i kulinarnej w szkołach i przedszkolach?
Przerwa. 15 minut
Warsztaty kulinarne: zajęcia polisensoryczne, dlaczego działają- nasze doświadczenia. 60 minut
prowadzenie: dietetyk Katarzyna Pieczyńska, Fundacja Szkoła na Widelcu
Jak wyglądają warsztaty kulinarne w Fundacji Szkoła na Widelcu?
Czym są zajęcia polisensoryczne?Jakie zalety prowadzenia warsztatów zauważamy?
Przerwa 45 minut
Towaroznawstwo i mądre zakupy. 120 minut
prowadzenie: dietetyk Katarzyna Pieczyńska, mgr Urszula Somow
Dlaczego warto kierować się sezonowością i lokalnością?
Jakie są główne błędy podczas robienia zakupów?
Dlaczego warto czytać etykiety i jak to robić?
Czym jest towaroznawstwo i dlaczego warto się nim zainteresować?
Miejsce
Narbutta 49/51, Warszawa