To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Savoir vivre dla Pań i etykieta w biznesie
Wyprzedane 60,00 zł Wyprzedane

Etykieta biznesu to innymi słowy sztuka funkcjonowania w środowisku biznesowym. Znajomość zasad obowiązujących w relacjach służbowych ma szczególne znaczenie. Pozwala budować pozytywny wizerunek firmy i umacniać jej pozycję na rynku. W obecnych czasach znajomość dobrych obyczajów i norm towarzyskich to konieczność. Znajomość zasad etykiety daje poczucie bezpieczeństwa oraz pewność siebie, pozwala odnaleźć się w każdej, nawet najbardziej niezręcznej sytuacji.

Uczestnicy na szkoleniu usystematyzują wiedzę z zakresu norm i zasad podczas nawiązywania nowych kontaktów i budowania relacji biznesowych oraz w trakcie przyjęć biznesowych i spotkań w restauracji.

Program szkolenia

  • Główne różnice pomiędzy savoir vivre towarzyskim a biznesowym
  • Kardynalne zasady etykiety biznesu
  • zasada precedencji
  • zasada dostosowania
  • zasada szacunku
  • Precedencja w relacjach służbowych -zasady, które odgrywają kluczową rolę w budowaniu relacji interpersonalnych i decydują o efekcie pierwszego wrażenia.
  • uścisk dłoni - kluczowe 4 sekundy - jak je dobrze wykorzystać
  • wymiana wizytówek - jak to robić dobrze
  • zasady podczas zapoznawania ze sobą osób - schematy, które pomogą uniknąć wpadek
  • Przyjęcia i wizyty w restauracji
    • przyjęcia bufetowe
      • korzystanie z bufetu
      • jedzenie i picie: kolejność spożywania dań, prawidłowe trzymanie kieliszka, talerza, serwetki
      • wszystko o dokładkach
      • zapoznawanie osób podczas przyjęć na stojąco
      • brudne naczynia
      • wyjście z przyjęcia - o czym należy pamiętać
    • spotkania służbowe w restauracji
      • obowiązki gospodarza
      • przywileje gościa
      • akceptacja wina
      • płatność i faktura
    • przyjęcia zasiadane
      • wszystko o zastawie stołowej
      • toasty
      • kłopotliwa torebka
      • nasza serwetka: wymiana, odkładanie na chwilę, odkładanie po posiłku
      • nietypowe dania
      • najważniejsze zasady, które sprawią, że skupimy się na biznesie a nie konwenansach

Czas trwania: 3 godziny (3x60 min)

Informacje o prowadzącej szkolenie:

Dagmara Łuczka

 

Doradca w zakresie budowania wizerunku osób i firm. 

Założycielka Projektowni Wizerunku http://www.projektowniawizerunku.pl/. Wykładowca studiów podyplomowych, trener. Prowadzi wykłady i szkolenia z zagadnień związanych m.in. z savoir vivre, etykietą biznesu oraz Public Relations. Autorka cyklu artykułów o etykiecie biznesu w magazynie Transport Manager. Posiada ponad 9-letnie doświadczenie w realizacji działań PR. Pracowała m. in. na stanowiskach rzecznika prasowego, stanowiskach menedżerskich oraz jako niezależny konsultant w obszarze komunikacji i budowania wizerunku. Posiada doświadczenie teoretyczne i praktyczne w obszarze doradztwa wizerunku biznesowego. Obecnie prowadzi Projektownię Wizerunku, gdzie realizuje projekty w zakresie budowania wizerunku osób i firm. Jako wykładowca akademicki współpracowała m.in. z Uniwersytetem Gdańskim, Akademią Morską w Gdyni, Uniwersytetem Szczecińskim oraz Wyższą Szkołą Finansów i Administracji, gdzie prowadziła przedmioty poświęcone etykiecie biznesu oraz działaniom Public Relations. Prowadzi również gościnne wykłady dla studenckich kół naukowych.odaj opis wydarzenia

Zobacz również:

szkolenia Autoprezentacja Budowanie wizerunku Kobiety w biznesie Savoir vivre wydarzenia Gdańsk