Wykład - Ewa Czarniak - Dieta a stres. Co nasila a co łagodzi reakcje stresowe.
17 Października 2021, 12:00-12:50 (Niedziela)
To że odpowiednia dieta może łagodzić stres, na ogół jest wiedzą posiadaną przez większość z nas.
Jednak co z tą wiedzą robimy - to już inne zagadnienie. Warto przypomnieć sobie w jaki sposób, wybierać produkty, które będą wspierać nasz organizm na drodze równowagi.
Warto również pamiętać o tym jak komponować dietę i co jest ważne w budowaniu odporności naszego organizmu. Czy i jak się suplementować?
Czy jednak dieta i sposób jedzenia może pogorszać reakcję stresową i nasze samopoczucie?
Źle skomponowana dieta to wielki stres dla naszego organizmu, który bardzo szybko ujawni nam swoje niezadowolenie.
Jedzenie w pośpiechu, bez refleksyjnie, dokonując przypadkowych wyborów sprzyja temu, że trawienie dostarczonego pożywienia nie przebiega prawidłowo.
Możemy czuć się ciężko, pojawia się uczucie pełności i wzdęcie.
Zaburzony proces trawienia to ogromny stres dla organizmu, a szczególnie dla wątroby.
Na tym wykładzie dowiesz się jak zapobiegać taki sytuację i jak sobie z nimi radzić.
Pamiętaj, że jelita to nasz drugi mózg.
Zapraszamy do zapisów.