
Zastanawialiście się kiedyś, czy możliwe jest stworzenie roślinnych odpowiedników nabiału bez konieczności kupowania "gotowców" w sklepie? Agata z Latającej Kuchni Baby Jagaty pokaże Wam, jakie możliwości tworzenia nabiału kryją w sobie rośliny, jak przyrządzać roślinny jogurt z kulturami bakterii i w jaki sposób wyprodukować trzy rodzaje roślinnych serów w trzech różnych konsystencjach: twarogu, brie oraz twardego żółtego sera.
Wielu wegan za nim tęskni najbardziej, wielu wegetarian nie decyduje się na weganizm przez namiętność do niego. Niektórzy weganie decydują się na kupny, a niewielka grupka podejmuje eksperymenty robienia go samodzielnie. Roślinny nabiał! Spotkamy się w wirtualnej przestrzeni, żeby poznać sposoby robienia nie tylko mlek z nasion, orzechów i zbóż, ale i jogurtów roślinnych, serów, śmietan, majonezu, dipów i kremów. Będą opowieści o smaku, konsystencji, zastosowaniu w kuchni, stopniu trudności, tajemniczych składnikach, fermentacji roślinnego sera i roślinnego jogurtu.
Opis przebiegu webinaru
Pierwsza część webinaru będzie o 4 rodzajach mleka roślinnego: zbożowym, sojowym, orzechowym i z nasion. Pokażę Wam, jakie są różne sposoby uzyskiwania białego, słodkawego płynu z rozmaitych roślin, jak regulować jego tłustość i intensywność smaku oraz jakie dalsze zastosowania ma roślinne mleko w kuchni. Dowiecie się, jak wykorzystać pozostałości po mleku.
Druga, środkowa część webinaru poświęcona będzie roślinnym serom. Krok po kroku przejdziemy przez proces tworzenia roślinnych bloków serowych. Będzie mowa o składnikach nadających im serowy smak, odpowiednią konsystencję i kremowość. Obejrzymy też sery z różnych roślin i na różnych etapach tężenia. Zapoznamy się z trzema rodzajami roślinnych serów i ich zastosowaniami w kuchni.
Trzecia, ostatnia część będzie o jogurtach i śmietanie. Dowiecie się, jak przyrządzać osławiony rejuvelac i czy da się ubić przyrządzoną samodzielnie roślinną śmietanę.
Dla kogo jest ten webinar?
Webinar skierowany jest do osób, które lubią nabiał i odczuwają trudność z pożegnaniem się z nim, co hamuje je przed przejściem na weganizm; do osób, które jedzą roślinne odpowiedniki nabiału, ale kupowane w sklepie, i chciałyby sprawdzić, czy są w stanie robić je samodzielnie; wreszcie dla osób, które przyrządzają własne mleko roślinne, ale nie rozgryzły jeszcze tematu serów, jogurtu i śmietany.
Kto prowadzi?
Agata Żyźniewska - twórczyni strony Latająca Kuchnia Baby Jagaty, szefowa kuchni, założycielka Fundacji Qlinatura promującej zdrowe odżywianie roślinne. Pasjonatka kuchni w stu procentach roślinnej. Autorka niezliczonej już ilości zdrowych wegańskich poczęstunków, warsztatów i prezentacji o zdrowym żywieniu. Pomysłodawczyni i założycielka warszawskiej hot-dogarni "Jamniczek", która przeszła do historii wegańskich lokali w stolicy. W kuchni purystka z żyłką do eksperymentów. Inspiruje się Pięcioma Przemianami,medycyną ludową, ziołolecznictwem, makrobiotyką, dietą Ewy Dąbrowskiej, książkami Paula Pitchforda i Bożeny Żak-Cyran. Jeździ po całej Polsce z warsztatami kulinarnymi i wykładami o odżywianiu. Od początku związana z FRU, jednym z jej ulubionych przedsięwzięć kulinarnych w roku. Z duchem czasu wkracza w świat wirtualnej kuchni i rozpoczyna przygodę w kulinarnymi webinarami.
Wartości związane z uczestnictwem
Koszt webinaru wynosi 20 zł i jest to kwota umożliwiająca zakup prezentowanych w programie produktów i przygotowanie dla uczestników wartościowych materiałów, które będą mogli wykorzystać w dalszej kulinarnej działalności.
Każdy z uczestników otrzyma po webinarze zapis ze spotkania video, rozmów na czacie oraz pdfa z prezentowanymi przepisami. Będzie też dołączony do grupy e-mailowej szalonych kuchennych eksperymentatorów.