Webinar: Nabiał roślinny DIY

13 Października 2015, 19:30-21:00 (Wtorek)

Internet,

To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
Kwotę biletu dobrałam tak by każdy mógł wziąć udział jednocześnie mógł poczuć, że to krok ku zajęciu się tym tematem na poważnie. Ja sama mogę dzięki temu zakupić potrzebne składniki i poświęcić temu należną ilość czasu. Dziękuję ! :) Zaproszenie na seminarium internetowe

Kwotę biletu dobrałam tak by każdy mógł wziąć udział jednocześnie mógł poczuć, że to krok ku zajęciu się tym tematem na poważnie. Ja sama mogę dzięki temu zakupić potrzebne składniki i poświęcić temu należną ilość czasu. Dziękuję ! :)

już niedostępne 20,00 zł -

Zastanawialiście się kiedyś, czy możliwe jest stworzenie roślinnych odpowiedników nabiału bez konieczności kupowania "gotowców" w sklepie? Agata z Latającej Kuchni Baby Jagaty pokaże Wam, jakie możliwości tworzenia nabiału kryją w sobie rośliny, jak przyrządzać roślinny jogurt z kulturami bakterii i w jaki sposób wyprodukować trzy rodzaje roślinnych serów w trzech różnych konsystencjach: twarogu, brie oraz twardego żółtego sera.

Wielu wegan za nim tęskni najbardziej, wielu wegetarian nie decyduje się na weganizm przez namiętność do niego. Niektórzy weganie decydują się na kupny, a niewielka grupka podejmuje eksperymenty robienia go samodzielnie. Roślinny nabiał! Spotkamy się w wirtualnej przestrzeni, żeby poznać sposoby robienia nie tylko mlek z nasion, orzechów i zbóż, ale i jogurtów roślinnych, serów, śmietan, majonezu, dipów i kremów. Będą opowieści o smaku, konsystencji, zastosowaniu w kuchni, stopniu trudności, tajemniczych składnikach, fermentacji roślinnego sera i roślinnego jogurtu.

Opis przebiegu webinaru

Pierwsza część webinaru będzie o 4 rodzajach mleka roślinnego: zbożowym, sojowym, orzechowym i z nasion. Pokażę Wam, jakie są różne sposoby uzyskiwania białego, słodkawego płynu z rozmaitych roślin, jak regulować jego tłustość i intensywność smaku oraz jakie dalsze zastosowania ma roślinne mleko w kuchni. Dowiecie się, jak wykorzystać pozostałości po mleku.

Druga, środkowa część webinaru poświęcona będzie roślinnym serom. Krok po kroku przejdziemy przez proces tworzenia roślinnych bloków serowych. Będzie mowa o składnikach nadających im serowy smak, odpowiednią konsystencję i kremowość. Obejrzymy też sery z różnych roślin i na różnych etapach tężenia. Zapoznamy się z trzema rodzajami roślinnych serów i ich zastosowaniami w kuchni.

Trzecia, ostatnia część będzie o jogurtach i śmietanie. Dowiecie się, jak przyrządzać osławiony rejuvelac i czy da się ubić przyrządzoną samodzielnie roślinną śmietanę.

Dla kogo jest ten webinar?

Webinar skierowany jest do osób, które lubią nabiał i odczuwają trudność z pożegnaniem się z nim, co hamuje je przed przejściem na weganizm; do osób, które jedzą roślinne odpowiedniki nabiału, ale kupowane w sklepie, i chciałyby sprawdzić, czy są w stanie robić je samodzielnie; wreszcie dla osób, które przyrządzają własne mleko roślinne, ale nie rozgryzły jeszcze tematu serów, jogurtu i śmietany.

Kto prowadzi?

Agata Żyźniewska - twórczyni strony Latająca Kuchnia Baby Jagaty, szefowa kuchni, założycielka Fundacji Qlinatura promującej zdrowe odżywianie roślinne. Pasjonatka kuchni w stu procentach roślinnej. Autorka niezliczonej już ilości zdrowych wegańskich poczęstunków, warsztatów i prezentacji o zdrowym żywieniu. Pomysłodawczyni i założycielka warszawskiej hot-dogarni "Jamniczek", która przeszła do historii wegańskich lokali w stolicy. W kuchni purystka z żyłką do eksperymentów. Inspiruje się Pięcioma Przemianami,medycyną ludową, ziołolecznictwem, makrobiotyką, dietą Ewy Dąbrowskiej, książkami Paula Pitchforda i Bożeny Żak-Cyran. Jeździ po całej Polsce z warsztatami kulinarnymi i wykładami o odżywianiu. Od początku związana z FRU, jednym z jej ulubionych przedsięwzięć kulinarnych w roku. Z duchem czasu wkracza w świat wirtualnej kuchni i rozpoczyna przygodę w kulinarnymi webinarami.

Wartości związane z uczestnictwem

Koszt webinaru wynosi 20 zł i jest to kwota umożliwiająca zakup prezentowanych w programie produktów i przygotowanie dla uczestników wartościowych materiałów, które będą mogli wykorzystać w dalszej kulinarnej działalności.

Każdy z uczestników otrzyma po webinarze zapis ze spotkania video, rozmów na czacie oraz pdfa z prezentowanymi przepisami. Będzie też dołączony do grupy e-mailowej szalonych kuchennych eksperymentatorów.

Zobacz również:

szkolenia