
Jesz jogurty i nie możesz schudnąć? Twoje dziecko pije mleko, je sery i ciągle ma katar? Jesz w zimie zdrowe pomarańcze, sałaty, pomidory i ciągle Ci zimno lub łapiesz przeziębienia? Jak to możliwe? Jaki wpływ ma dieta na zapalenie ucha, choroby skóry, torbiele, mięśniaki czy problemy ze stawami?
O tym dowiesz się na warsztatach "Odżywianie wg 5 przemian". Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia przez tysiące lat, a po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety, jak to często bywa w przypadku najnowszych hitów.
Te zasady stosuje się do dzisiaj w tradycyjnych rodzinach chińskich, a także w restauracjach czy klinikach. Obecnie także Chińczycy zaczęli zachłystywać się fast foodami - tak jak my 20 lat temu. Na szczęście zaczynamy już dostrzegać negatywne skutki naszego pędu, jedzenia w drodze i staramy się to naprawić :-)
Dieta najczęściej kojarzy się z odchudzaniem, wyrzeczeniami, zjadaniem mniejszej ilości pokarmów. Tu nie liczymy kalorii, węglowodanów czy białek, natomiast w głównej mierze zwracamy uwagę na energetykę produktu, klimat, porę dnia czy roku i przede wszystkim na konstytucję człowieka.
Czy znacie osoby ważące po 150 kg, które borykają się z anemią? Ja tak, w gabinecie pojawiąją się tacy pacjenci. To właśnie jest efekt nieodżywienia organizmu. Codziennie wrzucają w swoje ciało masę fast foodów, bądź przeciwnie - odżywiają się zdrowo i piją kilka litrów soku dziennie i są ciągle chorzy. Co tu nie gra?
O tym porozmawiamy na warsztatach, na których zostaną przedstawione podstawowe zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Program:
1. Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
- Yin
- Yang
- Qi
2. Czym jest choroba?
- Nadmiar i niedobór
- Zaburzenia równowagi Yin - Yang
3. Czym jest termika produktów i jaki ma wpływ na nasz organizm
- Gorące produkty spożywcze
- Ciepłe produkty spożywcze
- Neutralne produkty spożywcze
- Chłodne produkty spożywcze
- Zimne produkty spożywcze
- Właściwy dobór pożywienia pod względem działania termicznego
4. Pięć smaków wg TCM
- Kwaśny
- Gorzki
- Słodki
- Ostry
- Słony
- Równoważenie smaków
- Preferencje smakowe
5. Pięć przemian
- Przemiana Drzewa - smak kwaśny
- Przemiana Ognia - smak gorzki
- Przemiana Ziemi - smak słodki
- Przemiana Metalu - smak ostry
- Przemiana Wody - smak słony
- Obieg karmiący
- Obieg kontrolny
6. Zegar narządów - co i o której jeść?
- Regularność jedzenia
- Dlaczego obfite śniadanie zjadamy rano, a lekkie posiłki wieczorem?
7. Pory roku i klimat
5 pór roku wg TCM - jaki ma to wpływ na nasze odżywianie?
- Wiosna
- Lato
- Dojo
- Jesień
- Zima
8. Praktyczne porady
- Żywy ogień, prąd czy kuchenka indukcyjna lub mikrofalowa
- Mrożenie czy przetwory w słoikach
9. Naczynia do gotowania
Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lekarz najpierw daje pacjentowi zalecenia dietetyczne, jeśli to nie pomaga, to wprowadza zioła, a jeśli to nie skutkuje, bo np. organizm jest osłabiony stopniowo wprowadza kolejne metody - akupunkturę, bańki, masaż czy moksę. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta.
Wg Medycyny Chińskiej nie ma produktów złych lub dobrych, są złe lub dobre dla danej osoby, dlatego warto zapoznać się z jej zasadami, aby prawidłowo odżywiać wszystkich członków rodziny. Ta dieta nie wymaga większego nakładu czasu - przecież i tak codziennie gotujemy (chyba, że nie? warto to zmienić).
Chcesz zmienić nawyki żywieniowe dla siebie i całej rodziny? Zapraszamy :-)
Szkolenie : w kameralnej grupie - dużo interakcji i porad
Ilość miejsc ograniczona
-----------------------------------------
Prowadząca:
Elżbieta Kasztelaniec
Mikrobiolog
Coach Trener
Specjalista Medycyny Chińskiej
Prowadzi autorski cykl warsztatów "Dietetyka TCM dla każdego"
-----------------------------------------
Kolejne szkolenie:
Dwuczęściowy warsztat "Profilaktyka i leczenie cukrzycy wg zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej"
14.03.2019 - godz. 17.30 - 21.00
21.03.2019 - godz. 17.30 - 21.00
Już można zapisywac się mailowo [email protected]
Miejsce
Plac Imbramowski 179 pok.8 - Główny Budynek Biurowy, Kraków