Pszczoły i MY - Dzień Misia i Andrzejki

29 Listopada 2022, 19:00-20:30 (Wtorek)

Służewski Dom Kultury, Warszawa Zobacz na mapie

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Bilet dla dzieci i młodzieży
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Bilet dla dorosłych
Wyprzedane Brak wolnych miejsc

Fundacja Kochajmy Pszczoły zaprasza warsztaty międzypokoleniowe realizowane w ramach projektu "Pszczoły i MY", finansownego w ramach budżetu m.st. Warszawa przez Biuro Edukacji m.st. Warszawa. 

Każde spotkanie, w okresie realizacji projektu (listopad-grudzień 2022), będzie miało swój motyw przewodni: 

Temat pierwszego spotkania "Z kraju i ze świata, czyli listopadowe tradycje miodem pisane..." 

Podczas warsztatów dowiecie się kto tak naprawdę był pierwszym pszczelarzem i dlaczego misie tak bardzo lubią pszczoły? 

W drugiej częsci naszego spotkania, w związku z tym, że widzimy się w wigilię świetego Andrzeja roztopimy wosk pszczeli, będziemy lać wosk przez dziurkę od klucza i odczytywać andrzejkowe wróżby.

Do udziału w warsztatach chcemy zachęcić zarówno osoby indywidualne, jak i całe rodziny, a szczególnie wielopokoleniowo, bo dla seniorów nasze drzwi również stoją otworem p. dziecko wraz z jednym z rodziców lub dziadków. Dzięki znajomości języka rosyjskiego naszych prowadzących również rodziny ukraińskie będą mogły brać udział w warsztatach. 


Tematy kolejnych warsztatów na które zapisy uruchomimy wkrótce:

2. Jesienno zimowe przetwory wzbogacone miodem i produktami pszczelimi, a także zdrowe przekąski do szkoły lub pracy - miodowo-pyłkowe batony energetyczne. To oznacza, że będziemy robili syropy, dżemy, konfitury z dodatkiem miodu i generalnie będzie bardzo kulinarnie, bo wytrawne dania z miodem też można przygotować. 

3. Świece z wosku pszczelego odlewane w formach i skręcane z węzy pszczelej - wosk to tak zwany pot pszczół, człowiek wykorzystuje go nawet do produkcji podzespołów komputerowych, jest naturalnym konserwantem i składnikiem leków oraz kosmetyków. Pochylimy się nad nim obserwując proces produkcji, pozyskiwania, oczyszczania i produkcji naturalnych świec wykorzystujących surowiec wyprodukowany w 100% przez pszczoły. Świece wykonane podczas warsztatów dadzą naturalne ciepło domowemu ognisku, zwłaszcza teraz, gdy dni są coraz krótsze.

4. Pieczenie i ozdabianie pierniczków świątecznych - znamy tradycje toruńskich pierników na miodzie, ale mało kto pamięta, że Warszawa miała podobne. Warszawscy piernikarze jednocześnie wytwarzali świece z wosku pszczelego, który to fach w Toruniu powierzono mydlarzom. "Warszawskie pierniki nie były tak znane, jak te z Torunia, a cech piernikarzy w Warszawie został założony dopiero w 1781 przywilejem Stanisława Augusta (…) W początku XIX wieku wszyscy piernikarze mieli swoje piekarnie na Starym Mieście, potem przenieśli się w różne rejony miasta." Maciej Adam Markowski - autor bloga kimonibyli.pl. Podczas zajęć w pracowni nie tylko zajmiemy się pieczeniem, ale także historią warszawskiego piernikarstwa. 

5. Własnoręcznie zrobione prezenty dla najbliższych na bazie produktów pszczelich - proste, a skuteczne domowe kosmetyki - peeling, sól do kąpieli, maseczka, balsam do ust lub szybka odżywka do włosów wykonane z tego co akurat jest w domu i wzbogacone produktami pszczelimi mogą się okazać nie raz dużo skuteczniejszymi kosmetykami niż te drogie z drogerii. Podczas spotkania uchylimy rąbka tajemnicy, co z czym łączyć, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty, a nasza pracowania zamieni się w jednodniowe SPA… dla małych i dużych. 

6. Ozdoby świąteczne z motywem pszczelarskim - wspólnie z uczestnikami wykonami ozdoby bardziej tradycyjne tj. zawieszki z wosku pszczelego, jak również ozdoby z krepiny, papierów kolorowych, filcu itp. Każdy z uczestników wykona ozdoby na miarę własnych możliwości. Każdy z uczestników warsztatów zabierze ze sobą wykonane przez siebie przetwory, świece, kosmetyki, pierniczki, ozdoby oraz dużą dawkę wiedzy z zakresu pszczelarstwa i wykorzystywania produktów pszczelich.

Podczas warsztatów będziemy opowiadać ciekawostki na temat pszczół, pokażemy sprzęt używany przez pszczelarzy do pozyskiwania miodu i innych produktów pszczelich. 

Zobacz również:

szkolenia wydarzenia Warszawa