
Cognac AE Dor
W 1858 roku, Amédée-Edouard Dor, potomek starej francuskiej rodziny z regionu Cognac, rozpoczął swoją niezwykłą przygodę, która trwała przez całe jego życie. Celem Amédée-Edouarda Dora było stworzenie nowego, szlachetnego, wyjątkowego koniaku, który swoim smakiem będzie się wyróżniał na tle innych trunków. Amédée-Edouard Dor nie posiadał własnych winnic, dlatego z prawdziwą determinacją rozpoczął poszukiwania, a następnie selekcję i skup najlepszych winiaków z regionu Cognac, przede wszystkim z rejonu Grande Champagne. Destylaty przez dekady dojrzewały w drewnianych beczkach, a kiedy ich aromaty osiągnęły pełnię ekspresji, zostały uważnie przelane do uszczelnionych woskiem gąsiorów, gdzie znajdują się po dziś dzień. Obecnie, te cenne nektary, przechowywane w gąsiorach, znajdują się w sekretnej piwnicy zwanej "Rajem" (fr. "Paradis") i dodawane są w odpowiednich, pilnie strzeżonych proporcjach do kolejnych prestiżowych roczników koniaku AE DOR.
Spotkanie poprowadzą przedstawiciele producenta, pani Lucie Bégin i pan Nicolas Mandon.
Prezentowane koniaki:
- VS
- XO
- Vieille Reserve No. 6
- Vieille Reserve No. 7
- Vieille Reserve No. 8
Miejsce
Mysia 3, Warszawa
Termin
Dodaj do kalendarzaOrganizator
WINEONLINE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Szyszkowa 4302-285 Warszawa
Telefon: +48 22 846 20 13