WARSZTATY LODOWE Z MARCINEM ZYCHEM
23 Listopada 2021, 10:00 (Wtorek) - 24 Listopada 2021, 14:00 (środa)

Zapraszamy na warsztaty lodowe, które poprowadzi technolog cukierniczy Marcin Zych.
Nasz prowadzący przez lata wyspecjalizował się w produkcji lodów rzemieślniczych oraz uruchamiał procesy i wdrażał technologię w kilkudziesięciu lodziarniach na terenie kraju, a także za granicą.
Podczas prezentacji będzie można zapoznać się z technologiami używanymi do produkcji lodów rzemieślniczych. W trakcie warsztatów uczestnicy w praktyczny sposób będą pracować na laboratoriach do lodów Carpigiani, urządzeniach do produkcji kremów Selmi i szokówkach Icematic. Gotowe produkty będą wyeksponowane w witrynach do lodów IFI.
Warsztaty lodowe to również okazja do zapoznania się z najważniejszymi kwestiami związanymi z otwarciem i prowadzeniem lodziarni: jak dobrać receptury i czym się kierować podczas wyboru
maszyn do lodów? Całości dopełni degustacja przygotowanych wcześniej lodów.
PROGRAM:
- Omówienie procesu pasteryzacji i funkcji pasteryzatora w procesie technologicznym produkcji lodów rzemieślniczych
- Praktyczne przygotowanie i produkcja lodów na maszynach Carpigiani Labotronic. Uczestnicy warsztatów wraz z prowadzącym przygotują specjalne smaki lodów z wykorzystaniem m.in. funkcji programów SIMPLE, SPEED oraz EXCELENT.
- Tworzenie owocowej variegatury na urządzeniu Carpigiani Pastochef. Zwiększanie marży i oszczędności przy jednoczesnym wzroście jakości produktu.
- Przygotowywanie kremów orzechowych na urządzeniu SELMI Micron 25 i wykorzystanie ich do produkcji lodów.
- Program Hot&AGE jako praktyczny sposób na przygotowanie np. sorbetu czekoladowego w jednym urządzeniu.
- Rzemieślnicze lody typu Cassatta z wykorzystaniem innowacyjnego programu Gelato Cristal w urządzeniu Carpigiani Labotronic.
- Metoda infuzji z wykorzystaniem kawy jako sposób na tworzenie nowych smaków lodów.
- Przygotowanie lodów jogurtowych z wykorzystaniem variegatury owocowej.
Miejsce
Lodowa 128, 93 - 232, Łódź