Warszawski Festiwal Wina 28-29-30 sierpnia 2020, warsztaty 2
29 Sierpnia 2020, 17:30 (Sobota) - 30 Sierpnia 2020, 18:45 (Niedziela)

STREFA WARSZTATÓW
1. Jak zrozumieć co masz w kieliszku
Szymon Milonas, uczestnik programu "The Brain-Genialny Umysł", sędzia konkursów winiarskich i zawodów sommelierskch pokaże i wytłumaczy w czasie degustacji jak rozpoznać, które wina i dlaczego nam smakują. Opowie o wpływie klimatu, gleby, szczepu winogron oraz sposobu produkcji na smak i strukturę wina. W czasie warsztatu dowiecie się jak rozpoznawać najważniejsze cechy wina jak kwasowość, taniny, aromaty, poziom alkoholu i złożoności. Wszystko prowadzone na luzie, z degustacją i przykładami, przede wszystkim po to, żebyście na koniec widzieli jakie wina mają szanse Wam najbardziej smakować.
2. Jak łączyć wino z jedzeniem
Do jakich potraw i smaków pasują lekkie białe wina, a do jakich intensywne czerwone? Jaki wpływ na wino ma jedzenie ostre, słone, a jakie umami? Ile goryczy a ile słodyczy wyczuwamy w jedzeniu? Jakie są najważniejsze zasady łączenia wina i jedzenia? Na te i inne pytania dotyczące łączenia wina i jedzenia, połączone z degustacją smaków i wina odpowie sommelier Republiki Wina.
Miejsce
Pasaż Wiecha, Warszawa