Tajemnice koszernego wina
28 Czerwca 2022, 19:30 (Wtorek)
Żydowskie Muzeum Galicja w Krakowie, Kraków Zobacz na mapie
Spożywanie koszernej żywności jest niezbędne dla tych, którzy przestrzegają żydowskich, religijnych przepisów żywieniowych (kaszrut). Zbiór norm dotyczących przygotowywania żywności koszernej dotyczy także produkcji wina, a przepisy dotyczące uprawy winorośli są najstarszym prawem związanym z winem na świecie. Co czyni wino koszernym, czy i jaki ma to wpływ na jego jakość?
Żydowskie Muzeum Galicja oraz WINOMAN.PL zapraszają na spotkanie degustacyjne towarzyszące tegorocznemu Festiwalowi Kultury Żydowskiej w Krakowie. Podczas spotkania - degustując koszerne wina - zgłębimy tajniki uprawy winorośli i zasad produkcji win spełniających kryteria koszerności, obalimy mity i legendy, poznamy fakty.
Zapraszamy w gościnne progi kawiarni Żydowskiego Muzeum Galicja, przy ul. Dajwór 18, w dniu 28 czerwca o godz. 19:30.
Miejsce
Dajwór 18, Kraków