Przez zmysły do błogostanu - francuski ruch garażystów
Poczuj… wyraźne emocje związane z ruchem "garażystów" które podsyci prowansalska i kalifornijska kuchnia.
Zapraszamy na spotkanie z najgorętszym zjawiskiem winiarskim ostatnich dekad w Bordeaux, czyli ruchem "garażystów", który inspiruje nas, aby również kulinarnie spojrzeć we francuską stronę.
Przyjrzymy się dorobkowi Paula Bocuse'a zwanego papieżem gastronomii i jego rewolucji we francuskiej kuchni znanej jako Nouvelle Cuisine. W menu zagości słynna, autorska zupa truflowa, którą Bocuse przygotował dla prezydenta Francji. Dania pokażemy, stosując kuchenny francuski pietyzm, a inspiracją będzie wiedza z książki "Kulisy Kulinarnej Akademii" Marka Brzezińskiego, który ukończył i spisał wspomnienia z legendarnej Le Cordon Bleu.
Jako winne połączenia podamy wina od ikony "garażystów" - Jonathana Maltusa, właściciela Chateau Teyssier w Saint-Emilion. Wina będą pochodzić nie tylko z Francji, lecz także z World's End - kalifornijskiego projektu Jonathana.
W programie:
- 17:45 - powitanie w hotelowym lobby
- 18:00 - kilkudaniowa kolacja degustacyjna z selekcją win* / mała restauracja
- 21:00 - zakończenie spotkania
Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zakupić bilet: klikając w link w sekcji Bilety. Cena biletu: 480 PLN brutto / osobę.
Serdecznie zapraszamy!
* ilość miejsc jest ograniczona.
Kontakt: +48 604 552 699, [email protected]