Wine Dinner z Chateau La Mission Haut-Brion
Wine Taste by Kamecki oraz Restauracja L'Entre Villes zapraszają na kolację degustacyjną z Clarence Dillon Wines, właścicielem słynnych Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Chateau La Mission Haut-Brion.
Domaine Clarence Dillon to jeden z najważniejszych graczy w Bordeaux. Do rodziny, oprócz dwoma słynnymi posiadłościami z Pessac-Leognan, należy też kilka innych zamków w Bordeaux oraz potężny, prestiżowy negocjant. To 100% charakteru Bordeaux - pasjonująca historia, piękne posiadłości, innowacyjność i bezkompromisowy profesjonalizm. Wszystkie wina oferowane przez Clarence Dillon Wines mają odmienny charakter, ale każde z nich jest mistrzem w swoim stylu. Okazja, aby się o tym przekonać, nadarzy się już 18 listopada.
Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, wiceprezydent ASI - Association de la Sommellerie Internationale i założyciel konceptu Wine Tase wrazem z Nicolasem Chemineau z Clarence Dillon Wines zapraszają do prestiżowej restauracji L'Entre Villes w Sopocie na wyjątkowy wine dinner. Chef restauracji, Sławomir Hahn, przygotował spektakularne menu degustacyjne, a Piotr Kamecki zadbał o to, aby połączenia jedzenia z winem zapadły Gościom na długo w pamięci.
Efekt ich współpracy przedstawia się następująco:
Aperitif
Ruinart Champagne Brut
Ostrygi carskie otwierane przy Gościach, kanapki z kawiorem Antonius
Ogon z homara europejskiego
Purée z kalafiora z palonym masłem/ homarowe cappuccino/ chips z sera
Clarendelle Blanc 2021 Bordeaux AOC
Dziki jesiotr wędzony na ciepło
Galaretka z jabłka/ purée ziemniaczane/ chips z ziemniaka/ oliwa szczypiorkowa
La Clarte 2017 Pessac-Léognan AOC
Intermezzo
Sorbet cytrynowy/ espuma z ogórka i szampana
Comber z Jelenia
Purée borowikowe/ konfitowana brukiew/ dereń/ sos demi-glace
Le Dragon de Quintus 2018 Saint-Emilion Grand Cru
Chateau Quintus 2016 Saint-Emilion Grand Cru Classé
Antrykot Wagyu
Konfitowany fondant ziemniaczany/ trumpet/ sos albufera
Chateau La Mission Haut-Brion 2006 Pessac-Léognan AOC
Chateau Bahans Haut-Brion 1998 Pessac-Léognan AOC
Creme de Caramel
Kremowy sos whisky/ karmel/ makaroniki słony karmel
Clarendelle Amber 2015 Monbazillac AOC
W celu zapewnienia komfortu wszystkim Uczestnikom, ilość miejsc na kolację jest ograniczona. Event prowadzony będzie w języku angielskim z polskim tłumaczeniem.