Wine Dinner - Tinto de Pesquera

location icon
Restauracja Le Brasserie Moderne, Hotel Sofitel Warsaw Victoria Królewska 11, Warszawa
calendar icon
Od 15 wrz 20:00 do 15 wrz 20:00

Wine Taste by Kamecki zaprasza do restauracji Le Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria na degustację i kolację z winami słynnej rodziny Fernandez Rivera z Ribera del Duero. 

(English below)

15 września zaprezentujemy zarówno flagowe wina Bodegas Tinto Pesquera jak i Condado de Haza, Dehesa la Granja oraz El Vinculo. Szykujemy wykwintne menu oraz tasting, który to poprowadzi Piotr Kamecki. Przeniesiemy się do hiszpańskiej posiadłości rodziny Fernandez Rivera, założonej w 1972 r. w miejscowości Pesquera del Duero. Dziś́ spotkamy tu 200 ha dojrzałych upraw, rozpościerających się̨ na stokach wzdłuż rzeki Duero. Krzewy rosną na żwirach z wapienno-gliniastym podglebiem i korzystają z południowej ekspozycji, dzięki której słońce łatwo oświetla zbocza położone 700 metrów nad poziomem morza. To czuć w owocach, ich jakości i stylu - i będzie okazja tego doświadczyć. 

Menu przygotowane na wieczór przedstawia się następująco:

- El Vínculo Alejairen Blanco 2019 - ravioli z homara/ bisque/ wędzony kawior z pstrąga z Zielenicy/ oliwa szczypiorkowa,

- Condado de Haza Reserva 2018 - grillowany filet z okonia morskiego/borowiki/ redukcja z czerwonego wina,

- Dehesa 14 2005 - comber jagnięcy/ puree pietruszkowe z wanilią/ mus czarnego czosnku/ pieczona kalarepa,

- Pesquera Reserva Especial 2010 - duszony policzek z jelenia/ puree z wędzonego selera/ warzywa pieczone,

- Alenza Gran Reserva 1996 - Grana Padano/ Manchego/ wędzony rubin/ konfitura z pomidorów/ akacjowy miód z kminkiem

///

Please join Piotr Kamecki for an exclusive wine dinner with the Fernandez Rivera family of Ribera del Duero. We'll meet at the Le Brasserie Moderne restaurant in Sofitel Warsaw Hotel for excellent wines, delicious food and wonderful company. We'll serve wines from several vineyards owned by the family followed by the famous Pesquera Reserva Especial. Sampling wines from the famous producer, we will encounter different expressions of various sites, vintages and grapes. Chef Paweł Kałuski has put together a menu to complement the wine selection.

The Tinto Pesquera estate was founded in 1972 by Alejandro Fernandez. The first harvest of 1975 was an immediate success and the next vintages were released to an universal acclaim.Today, the vines grow on more than 200 hectares on the south-facing banks of the Douro River, where they enjoy excellent conditions easing the maturation and providing for the highest quality possible.

- El Vínculo Alejairen Blanco 2019 - obster ravioli / bisque / smoked caviar from Zielenica / chives olive oil,

- Condado de Haza Reserva 2018 - grilled sea bass fillet / porcini mushrooms / red wine reduction,

- Dehesa 14 2005 - lamb loin / parsley puree with vanilla / black garlic mousse / roasted kohlrabi,

- Pesquera Reserva Especial 2010 - braised deer cheek / smoked celery puree / roasted vegetables,

- Alenza Gran Reserva 1996 - Grana Padano / Manchego / smoked Rubin / tomato jam / acacia honey with cumin


Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Wine Dinner - Tinto de Pesquera
Wyprzedane 369,00 zł Wyprzedane