Akademia UPEMI "Jak obniżyć ślad węglowy w produktach w przemyśle spożywczym?" - poziom I
25 Października 2019, 09:00-17:00 (Piątek)

To szkolenie jest szansą na poprawę konkurencyjności Twojego przedsiębiorstwa i obniżenie kosztów produkcji. Jeśli chcesz, żeby Twoje przedsiębiorstwo stało się najnowocześniejsze i spełniało najnowsze wymagania środowiskowe, koniecznie weź w nim udział!
Obecnie na rynkach międzynarodowych i krajowych zachodzi wiele zmian. Bardzo mocno dotyczy to branży spożywczej, szczególnie mięsnej i przetwórczej. Nowe wymagania dla producentów, zmiany w procesach produkcyjnych oraz w zarządzaniu środowiskowym, które wkrótce wejdą w życie, będą naprawdę rewolucyjne. Przedsiębiorcy, którzy wezmą udział w naszym szkoleniu, jako jedni z pierwszych, zdobędą kompleksową wiedzę i zyskają więcej czasu na przygotowanie się do zmian.
W prawodawstwie krajowym kluczowymi wymaganiami są obecnie kryteria środowiskowe, nakładające na przedsiębiorców obowiązek stosowania nowych procedur w procesach inwestycyjnych, produkcyjnych czy w sposobach zagospodarowania bioodpadów. Są to także dyrektywy unijne, przede wszystkim Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych, ale także wymagania inwestorów i kluczowych klientów.
Wiele globalnych firm już teraz wymaga od swoich dostawców z Polski wskazania sposobów zarządzania ich wpływem na klimat, a sposoby te są przez nich oceniane. Już dziś wiadomo, że osiągnięcie pewnego standardu w procesie produkcji jest wymogiem, od którego zależy przedłużenie kontraktu handlowego.
Nowe wymogi przełożą się wprost na koszty operacyjne przedsiębiorstw a ich wdrożenie wiąże się z koniecznością dodatkowych inwestycji. Na szkoleniu przedstawione zostaną źródła, z których firmy mogą pozyskać środki na dostosowanie swoich przedsiębiorstw do nowych wymogów, a także szanse jak i zagrożenia jakie niosą ze sobą nowe przepisy oraz jaki będzie ich wpływ na efekt ekologiczny firmy i opłaty za środowisko z nim związane.
Program szkolenia
8:30 - 9:00 Rejestracja uczestników. Powitalna kawa.
9:00 - 10:00 Definicje GHG oraz carbon foot print, prawodawstwo unijne oraz krajowe, różne rodzaje emisyjności, czyli nowe wyzwania dla branży spożywczej.
10.00 - 11:30 Cykl życia produktów [LCA- Life Cycle Managment] a emisja GHG w wyliczaniu rzeczywistej emisji GHG, przykłady wyliczeń dla produktów, czyli jak sprawić aby produkt był konkurencyjny i eksportowy.
11:30 - 11:45 Przerwa kawowa.
11:45 - 12:15 Dobre praktyki korporacyjne z Europy - zastosowanie kryteriów w cyklu produkcyjnym oraz organizacji kryteriów obniżających carbon foot print, co się składa na wskaźniki zrównoważonej produkcji oraz zrównoważonego łańcucha dostaw, przykłady dobrych praktyk dla rodzimego przemysłu spożywczego.
12:15 - 12:45 Zasady funkcjonowania systemu efektywności energetycznej (białych certyfikatów) - najważniejsze pojęcia, prawodawstwo unijne oraz krajowe.
12:45 - 13:15 Lunch
13:15 - 14:45 Efektywność energetycza ("białe certyfikaty") - droga do poprawy konkurencyjności przedsiębiorstwa. Czym jest efektywność energetyczna, kto może ubiegać się o wsparcie, jakie kryteria powinien spełniać, ile można zyskać. Lista przedsięwzięć podlegających systemowi wsparcia "białymi certyfikatami".
14:45 - 15:15 Audyt efektywności energetycznej jako narzędzie identyfikacji obszarów poprawy konkurencyjności przedsiębiorstwa i obniżenia śladu węglowego.
15:15 - 15:30 Przerwa kawowa.
15:30 - 17:00 Omówienie przykładów zrealizowanych przedsięwzięć podnoszących efektywność energetyczną w przemyśle spożywczym, które uzyskały białe certyfikaty, w tym odnawialnych źródeł energii oraz kogeneracji.
EKSPERCI
|
|
Miejsce
ul. Łączyny 5, 02-280 Warszawa