
Regulamin
Regulamin I Konkursu Piw Domowych Aleksandrowa Łódzkiego
§ 1. Organizator
- 1.Niniejszy regulamin określa zasady udziału w Konkursie oraz tryb wyłaniania nagrodzonych.
- 2.Celem konkursu jest promowanie piwowarstwa domowego oraz kultury piwnej.
- 3.I Konkurs Piw Domowych Aleksandrowa Łódzkiego organizowany jest przez Browar z Centralnej Polski, zwany dalej Organizatorem.
- 4.Współorganizatorem konkursu pozostaje Restauracja La Rocca, która ugości sędziów oraz Organizatora.
- 5.Organizator przeprowadzi konkurs w 1 kategorii:
- Witbier (opis w załączniku nr 1 do niniejszego regulaminu)
§ 2. Uczestnicy
- 1.Uczestnikami konkursu mogą być wyłącznie osoby pełnoletnie.
- 2.W przypadku zgłoszenia piwa przez kilku piwowarów, wystarczy aby tylko jeden z nich był pełnoletni.
- 3.Jeden piwowar może wystawić tylko jedno piwo do Konkursu.
- 4.Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swojego imienia, nazwiska, nicku oraz zajętego miejsca wraz z liczbą uzyskanych punktów.
- 5.Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną swojego piwa oraz uwagami jurorów.
§ 3. Opłaty
- 1.Udział w Konkursie jest odpłatny.
- 2.Koszt zgłoszenia piwa do konkursu wynosi 15 PLN.
- 3.Opłatę wpisowego do Konkursu należy wnieść do dnia 26 listopada 2018 r. (decyduje data zaksięgowania na rachunku organizatora) na konto:
Nr konta: 26 1020 3408 0000 4902 0420 9854
Browar z Centralnej Polski ul. Wierzbińska 74
95-070 Aleksandrów Łódzki
- 4.W tytule przelewu należy wpisać: I ALEKS + imię i nazwisko + adres e-mail Piwowara. Wpłaty wpisowego dokonane bez podania tytułu niezbędnego do identyfikacji zgłoszenia będą traktowane jako darowizna na rzecz Browaru.
- 5.Brak wpisowego na koncie organizatora najpóźniej 26 listopada 2018 roku skutkuje niedopuszczeniem piwa do oceny, a także jego utylizacją.
§ 4. Wysyłka
- 1.Piwowar jest zobowiązany dostarczyć piwo wraz z wypełnionym Formularzem Zgłoszeniowym w dniach od 12.11.2018 r. do 25.11.2018 r. w ilości 4 butelki o poj. 500 lub 5 butelek 330 ml w danym stylu.
- 2.Organizator nie ponosi odpowiedzialności na opóźnienia w dostarczeniu paczki wynikłe z winy osób trzecich.
- 3.Organizator nie ponosi odpowiedzialności za piwa dostarczone w stanie uniemożliwiającym ich dopuszczenie do udziału w konkursie.
- 4.Piwa należy dostarczyć przesyłką (poczta, firma kurierska) bądź osobiście pod poniższy adres:
La Rocca Sala Konferencyjno - Bankietowa ul. Targowa 22a
95 - 070 Aleksandrów Łódzki
z dopiskiem "I ALEKS"
§ 5. Komisja sędziowska
- 1.Piwa zgłoszone do Konkursu oceniane będą przez Komisję Sędziowską, w skład której, oprócz Organizatora, wejdą sędziowie piwni, certyfikowani przez PSPD i / lub BJCP.
- 2.Skład komisji sędziowskiej ustala Przewodniczący Komisji Sędziowskiej.
- 3.Piwa w każdej kategorii będą oceniać 3 - 5 osobowe zespoły wykwalifikowanych sędziów.
- 4.Nie dopuszcza się, aby sędzia oceniał wystawione przez siebie piwo do konkursu.
- 5.Przewodniczący Komisji Sędziowskiej wybierze, zarówno w eliminacjach, jak i w finale, kapitana każdej komisji.
§ 6. Eliminacje
- 1.Eliminacje przeprowadzone zostaną jeśli do Konkursu zgłoszone zostaną przynajmniej trzy piwa.
- 2.Jeżeli do Konkursu zgłoszonych zostaną mniej niż trzy piwa, wówczas Konkurs nie zostanie rozstrzygnięty. Organizator nie zwraca wówczas wpisowego ani przesłanych piw, tylko wysyła zbiorczą metryczkę finałową do Piwowarów.
- 3.Eliminacje przeprowadzone zostaną w dniu poprzedzającym finał, tj. 07.12.2018 roku w restauracji La Rocca w Aleksandrowie Łódzkim.
- 4.Eliminacje poprzedzone zostaną kalibracją każdej komisji sędziowskiej.
§ 7. Finał
- 1.Finał konkursu odbędzie się 08.12.2018 roku w restauracji La Rocca w Aleksandrowie Łódzkim.
- 2.Finał poprzedzony zostanie kalibracją każdej komisji sędziowskiej.
- 3.Jeżeli piwa w danym stylu osiągną tę samą ilość punktów, decydująca ocena przysługuje Przewodniczącemu Komisji Sędziowskiej.
- 4.Wszyscy piwowarzy, których piwa zajmą miejsca na podium otrzymają dyplomy.
- 5.Wyniki rundy eliminacyjnej oraz finałowej zostaną ogłoszone publicznie.
- 6.Organizator zastrzega sobie prawo opublikowania, w tym w mediach elektronicznych, imion i nazwisk piwowarów, którzy awansowali do rundy finałowej oraz lokaty, którą zajęli. Przesłanie Formularza Zgłoszeniowego jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na powyższe.
§ 8. Nagrody
- 1.Zwycięskie piwo zostanie uwarzone przez Browar z Centralnej Polski.
- 2.Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do modyfikacji receptury zwycięskich piw, w porozumieniu z autorami, aby dostosować je do możliwości browaru.
- 3.Organizator przewidział nagrody dla wszystkich piwowarów, których piwa staną na podium.
- 4.Organizator będzie na bieżąco publikował, za pośrednictwem mediów elektronicznych, informacje o kolejnych Partnerach Konkursu.
§ 9. Postanowienia końcowe
- 1.Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu w przypadku wystąpienia istotnych i nieprzewidzianych okoliczności.
- 2.Osobami kontaktowymi w sprawie konkursu są:
- Paweł Wielkopolan - [email protected]
- Michał Zieliński - [email protected]
- 3.Uczestnik konkursu na prośbę organizatora zobowiązuje się do udostępnienia szczegółowej receptury, a także wyraża zgodę na jej upublicznienie.
Załącznik nr 1
Aromat:
WITBIER [10 o - 12,5 o BLG]
Średnio intensywna słodowość o zbożowym, chlebowym charakterze, często z lekką kwaskowatością. Nuty karmelowe, tostowe, opiekane są niepożądane. Średnio intensywny aromat cytrusowy (pomarańcza, cytryna, limonka, pomelo), wynikający przede wszystkim z dodatków, ale również estrów. Średnio intensywny perfumowy zapach kolendry. Brak innych aromatów ziołowych tudzież przyprawowych. Aromaty drożdżowe powinny być niewyczuwalne, acz bardzo niski poziom nie dyskwalifikuje piwa. Brak aromatów chmielowych. Diacetyl jest wadą.
Wygląd:
Barwa od bardzo jasno słomkowego do jasno żółtego. Najczęściej bardzo mętne co wynika z obecności skrobi i/lub drożdży, i nadaje mleczny, biało-żółty wygląd, jednakże dopuszczalne są również wersje mocno opalizujące. Klarowność jest wadą. Gęsta, zwarta, drobno pęcherzykowa, biała piana, która powinna utrzymywać się przez dłuższy czas.
Smak:
Średnio intensywna słodowość o chlebowym, zbożowym charakterze, wynikająca z użycia słodu pszenicznego i/lub niesłodowanej pszenicy. Nuty karmelowe, tostowe, opiekane są niepożądane. Średnio intensywne cytrusowe posmaki, wynikające zarówno z użytych dodatków, jak i estrów. Mogą przybierać charakter słodkich / gorzkich pomarańczy, cytryn, limonek, pomelo. Nie mogą jednakże całkowicie zdominować profilu piwa. Stale obecna niska kwaśność, podkreślająca orzeźwiający charakter piwa. Nie może być jednak octowa ani zakażeniowa. Średnio intensywne posmaki kolendry. Posmaki chmielowe nieobecne. Goryczka chmielowa bezwarunkowo na bardzo niskim poziomie, nie może być cierpka ani ściągająca. Posmaki drożdżowe powinny być nieobecne, acz bardzo niski poziom nie dyskwalifikuje piwa. Wytrawny, rześki finisz bez wyczuwalnych posmaków alkoholowych. Diacetyl jest wadą.
Tekstura:
Niska do średniej treściwość, zazwyczaj z gładkością i lekką kremowością pochodząca głównie od słodu pszenicznego i niesłodowanej pszenicy. Pomimo treściwości i kremowości, finisz jest dosyć wytrawny. Mocno wysycone, musujące. Brak ostrości i cierpkości wynikającej z dodatku skórek i obecności drożdży. Nie może być rozgrzewające ani tym bardziej palące.
Ogólne wrażenie:
Orzeźwiające, dosyć lekkie, świetnie pijalne, mocno wysycone piwo pszeniczne z wyczuwalnymi cytrusowymi nutami oraz charakterem kolendry.
Dodatkowe uwagi:
Dopuszcza się się dodatki skórek innych cytrusów. Nie mogą one jednak zdominować profilu piwa. Dodatki ziół oraz przypraw (innych niż kolendra) przekreślają szansę piwa na finał.
Komercyjne przykłady:
Hoegaarden Wit (Brouwerij Hoegaarden - AB InBev), Blanche de Bruxelles (Brasserie Lefebvre), Afrodyta (Olimp), Witbier (Kormoran)
Miejsce
Targowa 22, Aleksandrów Łódzki