Seminarium poświęcone wyłącznie żywieniu kotów - ich potrzebom pokarmowym na poszczególnych etapach życia i w różnych stanach fizjologicznych. Uczestnik dowie się jak dzięki prawidłowemu żywieniu można zapobiegać często występującym chorobom dietozależnym u kotów, m. in. otyłości, cukrzycy, kamieniom moczowym.
Uczestnik nauczy się szacować zapotrzebowanie na wodę i energię, na przykładzie własnego kota. Pozna metody obliczania zawartości węglowodanów i gęstości energetycznej karm komercyjnych, a także będzie potrafił porównać skład analityczny między produktami. Te umiejętności umożliwią opiekunom precyzyjne dawkowanie pokarmu, zgodnie z indywidualnymi potrzebami danego zwierzęcia.
Zostaną także omówione nawyki pokarmowe kotów i sposoby na poprawę dobrostanu zwierząt niewychodzących z domu.
Szkolenie rozwiąże wątpliwości dotyczące często pojawiających się pytań: co zrobić, gdy kot nie chce jeść karmy? Czy karmy z marketu są złe? Czy można łączyć karmę suchą i mokrą? Jak pogodzić żywienie kotów o różnych potrzebach żywieniowych w jednym domu? Czy dobrze robię karmiąc kota "na zawołanie"? A także - dlaczego koty przynoszą myszy "w prezencie"?
Szkolenie składa się z części teoretycznej i warsztatów.
Znajdziesz odpowiedzi na konkretne pytania, między innymi:
- Dlaczego kot nie może być wegetarianinem?
- Czy można "przebiałczyć" kota, podając wysokomięsne karmy?
- Czy szkodzę kotu podając suchą karmę?
- Czy węglowodany są przyczyną cukrzycy?
- Ile razy dziennie karmić kota?
- Ile podawać przysmaków, żeby nie przesadzić?
- Jak zachęcić kota do picia wody?
- Jak żywić kocię, a jak staruszka?
- Czy koty mogą pić mleko?
- Dlaczego tauryna jest ważna dla kota?
PROGRAM
1. Specyficzne potrzeby żywieniowe kotów jako bezwzględnych mięsożerców
- Zapotrzebowanie na białko i tłuszcze
- Metabolizm węglowodanów u kotów
- Zachowania pokarmowe kotów
- Częstotliwość posiłków
- Karmienie "na żądanie"
2. Część praktyczna
- Szacowanie zapotrzebowania na energię
- Obliczanie zapotrzebowania na wodę
- Obliczanie zawartości węglowodanów z etykiety
- Porównywanie składu chemicznego między karmami
- Obliczanie gęstości energetycznej karm
3. Metody żywienia kotów
- Karmy komercyjne pełnoporcjowe i uzupełniające
- Ocena organoleptyczna karm komercyjnych
- Charakterystyka karm mokrych i suchych
- Żywienie mieszane suche + mokre
- Diety domowe gotowane i surowe
- Korzyści i zagrożenia
4. Żywienie kotów w zależności od wieku i stanu fizjologicznego
- Charakterystyka żywienia kociąt, kotów dorosłych i starszych
- Koty wychodzące, a przebywające w domu
- Żywienie kotów po kastracji/sterylizacji
- Problemy z układem moczowym u kotów
- Odchudzanie otyłego kota
- Związek między cukrzycą a otyłością
- Nauka oceny kondycji ciała (BCS)
- Problem tworzenia się kul włosowych
PROWADZĄCA
Dr Karolina Hołda - specjalistka żywienia psów i kotów, z rynkiem zoologicznym związana zawodowo od 2008 roku, jako niezależny ekspert. Wykładowca akademicki, trener nauki, prelegentka na konferencjach naukowych, autorka ponad 50 publikacji i artykułów branżowych. Prywatnie opiekunka Finki - suczki adoptowanej ze schroniska na Paluchu.
Patronem szkolenia jest Kot Warszawski
W cenie zawarte jest: 5 h dydaktycznych szkolenia, drukowane materiały szkoleniowe, serwis kawowy, dyplom ukończenia szkolenia
Termin zgłoszeń:
do 14.11.2019 (249 zł) - pula biletów wyprzedana
do 09.12.2019 (269 zł)
Informacje: [email protected]
Miejsce
Ciszewskiego 8, Warszawa