Żywność i rolnictwo w Europie

30 Marca 2023, 10:00 (Czwartek)

Zobacz na mapie

To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  REJESTRACJA
Wyprzedane Brak wolnych miejsc

Drodzy Państwo,

Inwazja Rosji na Ukrainę i zablokowanie przez Rosjan portów czarnomorskich wpłynęły na wzrost cen żywności, a w krajach uzależnionych od importu zboża i innych produktów rolnych z tych dwóch krajów wywołała ogromne zaniepokojenie. Na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Azji mówi się o kryzysie żywnościowym. Czy Europa jest odporna na taki kryzys?

  • Czy Europejczycy są samowystarczalni żywnościowo?
  • Czy wojna w Ukrainie ma wpływ na kształt Wspólnej Polityki Rolnej UE? Jakie są jej priorytety?
  • Jak wojna zmienia przemysł spożywczy i rolnictwo w Polsce?
  • W jaki sposób będzie rozwijał ten sektor w najbliższych latach w UE - trendy i wyzwania

Ośrodek THINKTANK wraz z włoskim think tankiem Competere zapraszają na debatę ekspercką "Żywność i rolnictwo w Europie".

Przeanalizujemy sytuację bezpieczeństwa żywnościowego w Europie i porozmawiamy o wyzwaniach dla polskiego rolnictwa i sektora spożywczego.

czwartek, 30 marca 2023 r. godz. 10:00-12.00
PAP, ul. Bracka 6/8 Warszawa.

Naszymi gośćmi będą:
- Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności;
- Pietro Paganini, współzałożyciel Competere.eu, profesor Temple University w Filadelfii;
- Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków;
- Dr Jerzy Plewa, Dyrektor Generalny DG AGRI w Komisji Europejskiej w latach 2013-2019, członek Team Europe.

Rozmowę poprowadzi dr Małgorzata Bonikowska, prezes THINKTANK i Centrum Stosunków Międzynarodowych.


Prosimy o rejestrację tutaj: https://app.evenea.pl/event/zywnosc-i-rolnictwo-w-europie/

(wejście tylko dla zgłoszonych osób).

Do zobaczenia!


Zobacz również:

konferencje wydarzenia Warszawa